Предимствата на онлайн пазаруването.
22/05/2019

1.Онлайн пазаруване – удобно, лесно и бързо.

Не е необходимо да отделяме време, за да обикаляме магазини и да се редим по опашки. Чрез интернет вече можем да купим всичко. Спестяването на време е спесяване и на пари. Също така, всичко се доставя директно до крайния потребител. Промоциите там винаги са изкушаващи и няма само сезонни намаления. Ако става въпрос за дрехи например, онлайн можем да намерим много по-голямо разнообразие от това, което ни предлагат във физическия магазин.

2.Сигурност и безопасност при онлайн пазаруването.

Пазаруването онлайн става все по-популярно в забързаното ни ежедневие и повечето виртуални магазини имат условия за сигурност. Във всеки такъв магазин трябва да има отделен сектор с общи условия. Те съдържат условията за поръчка, доставка, плащане и гаранция. Съдържанието на общите условия се определя от закона, както и от индивидуалната политика на всяка фирма. Нашите ОБЩИ УСЛОВИЯ можете да разгледате тук. Съобразявайки се с тези правила, онлайн магазина гарантира сигурност за своите клиенти. Общите условия, на практика, са договор между търговец и потребител. При осъществяване на банкова трансакция се използват множество електронни инструменти за сигурност на потребителите. Процедурите при електронното разплащане са свързани със сложно изграждане на защитени канали.

3.Улесняване на потребителя във виртуалното пространство.

За клиентите най-важното качество на онлайн магазина е да бъде лесен за ползване. Целта при изработката му е да се помогне на потребителя да се ориентира бързо и лесно, а не да го обърка излишно, както се случва при повечето онлайн магазини (умишлено или не).  Дизайнът на магазина трабва да е достатъчно добър, за да спомага за създаването на перфектно потребителско преживяване.

Някои онлайн магазини искат прекалено много информация при регистрация или поръчка и това затруднява клиента. Когато потребителите са си харесали продукт, те искат да го поръчат възможно най-бързо. И все пак наличието на възможност за регистрация също е важна крачка за комфорта на клиента. Сайтът трябва да дава възможност на клиентите си да създават свои профили. Целта на създаването на такъв профил е улеснението при повторно пазаруване, бъдещо използване на отстъпки, както и достъп до история на направените до момента поръчки и други.

4.Респонсив дизайн при онлайн магазин.

Този дизайн представлява вид стилизиране на уеб страници, целящо да осигури оптималната и визуализация и улеснено взаимодействие с нея, което да е подходящо за различни устройства. Смартфоните са препочитаният метод за пазаруване и най- често потребителите предпочитат използването на такъв тип устройства. В областта на онлайн търговията у нас в днешно време е напълно задължително съответната фирма да направи поръчка за онлайн магазин – огромен брой от търсенето за стоки вече се премести в Интернет пространството.

Други статии от Блога

ФИРМЕНО (РАБОТНО) ОБЛЕКЛО

CUBE предлага изработка на щампи върху фирмени облекла. Работим с висококачествени материали, които издържат достатъчно време без да се увреждат. Фолиата ни са тествани и с голям избор от цветови варианти. Можем да изработим визуализации, които са по ваш избор.